Forbereder du ferien godt og tar forholdsregler, kan du nyte den uten en eneste bekymring! Sparebanken Øst har laget sommerens sjekkliste for deg.
Tekst og bilde: Sparebanken Øst
Sommerferien er rett rundt hjørnet for de fleste og en velfortjent pause står for døren. Det skal bli godt! Pleier du å skrive en sjekkliste når du gjør deg ferieklar? Har du husket alt du skal ha med? Vær kritisk til hva du egentlig trenger til ferien, så slipper du å ta med for mye. Men det kan være lurt å forberede seg litt.
Her får noen gode tips om hva du bør huske på og hvordan du enkelt kan sørge for mer økonomisk trygghet når du endelig tar ferie.
– Det er lett å glemme noe i det hele familien skal legge ut på reise. En sjekkliste kan virke kjedelig, men kan spare deg for mye stress. Samtidig er det en trygghet slik at du får med deg de viktigste tingene på reisen – som riktig forsikring og reisedokumenter, sier Kaltrina Osmani, kunderådgiver i Sparebanken Øst.
1. Sjekkliste
En god sjekkliste kan redde deg fra mange hodepiner. Her er noen ting du ikke må glemme:
- Billetter og reisedokumenter på telefon eller i utskrift.
- Ladere til telefon og andre elektroniske enheter.
- Kredittkort kan være lurt å ha med.
- Reiseforsikring må du ha, selv om du ferierer i Norge.
- Lett førstehjelp for småskader dersom uhellet er ute.
- Medisiner du bruker jevnlig.
- Avbestill avis og post slik at postkassen ikke fylles opp.
- Avtal med naboen slik at dere holder øye med hverandres eiendom og postkasse.
2. Dersom uhellet er ute
Vet du hva du skal gjøre om lommeboka, mobilen eller andre verdisaker blir stjålet eller mistet? Sparebanken Øst er medeier i Frende Forsikring, som hver eneste dag blir kontaktet av folk som opplever ulykker, sykdom eller å bli frastjålet eiendeler.
Visste du at reiseforsikringen fra Frende er enda bedre med lege på mobilen. Blir du syk eller skadet på fritidsreise i Norge eller i utlandet får du rask hjelp av lege over video. Helt gratis, året rundt. Legene Frende samarbeider med i Eyr, står klare til å hjelpe deg med ferieplagene.
– Jeg tar alltid med meg en kopi av reiseforsikringskortet og legger nummeret til forsikringsselskapet inn i mobilen. Det er en liten ting som kan gjøre en stor forskjell om noe skulle skje. Og det er like aktuelt for deg som «bare skal på hytta», sier Kaltrina.
3. Ha alltid kopi
Ta et bilde av reiseforsikringskort, førerkort og andre relevante bevis og send dem på epost til deg selv. Skriv telefonnummeret til banken og nummeret til sperretjenesten for kredittkortet ditt i samme epost. Send gjerne en kopi til en du stoler på her hjemme og hold dem orientert om hvor du har tenkt deg.
Sjekk med det samme at kredittkortet er gyldig. Ta gjerne med et reservekort om du har, og ikke oppbevar begge på samme sted. Du har sikkert gjort en beregning av hvor mye penger du trenger på reisen. Ha også litt i reserve på konto hjemme for ekstraordinære utgifter.
Forbered deg godt, og nyt en ferie med færre bekymringer
4. Banken rett i lomma
Sørg for å laste ned mobilbanken om du ikke har gjort det før. Det kan være greit å følge med på transaksjoner underveis i tilfelle du blir utsatt for svindel. Oppdager du uttak eller kjøp som ikke stemmer overens med det du har brukt så ta kontakt med banken din. Du kan også sperre kortene dine direkte gjennom mobilbanken eller nettbanken.
–Mobilbanken er et godt verktøy når du er på reise. Det gir deg full kontroll over økonomien din, og du kan raskt sperre kortet om noe skulle skje, understreker Kaltrina.
Noen bankkort-tips:
- Betal i lokal valuta når du er utenlands
- Ha med deg minst to kort på reisen
- Mister du kortet ditt, kan det sperres i mobilbanken
- Legg inn flere kort i Vipps appen. Gi kortene navn, slik som reisekortet, matpengekortet og liknende så blir det enklere å holde forbruket ditt adskilt
- Unngå svindel, oppdater deg på sikkerhetstiltakene før du reiser
5. Er det noen hjemme?
Selv om du blir borte en helg eller noen uker, kan du gjerne gi inntrykk av at du er hjemme og la huset se bebodd ut. Et mørkt hus roper ferietomt! La gjerne et par lamper være tent i huset når du forlater det. Du kan også la radioen stå på. En god løsning kan være å montere tidsur på noen lamper og utebelysningen, så de slår seg på og av mens du ikke er hjemme.
Avbestill aviser og stopp posten, eller be noen om å sjekke postkassen mens du er borte. Hør med naboen om dere kan klippe plenen for hverandre i sommer, eller parkere i hverandres oppkjørsel når dere er borte. Står det en bil parkert foran huset, tror sannsynligvis tyven at det er noen hjemme.
– Så er det bare å nyte ferien når den kommer! Med disse tipsene i bakhodet kan du slappe av og nyte de deilige sommerdagene uten bekymringer. Og er du kunde hos Sparebanken Øst, er det bare å ta kontakt om du lurer på noe om økonomien din gjennom sommeren, avslutter Kaltrina.
God ferie!
Gode råd og personlig rådgivning
Som medlem får du gode betingelser – om du skal låne, spare eller begge deler.